IMG_4326

Риболовни условия

Риболов

Летният риболовен сезон обхваща периода април – ноември, а зимният риболовен сезон е януари – февруари.

finland_6

Настаняването е в нова удобна и модерна хижа, която се намира на балтийския бряг само на няколко метра от водата. Използват се нови лодки модел Pirahnascraft, които са закотвени на брега точно пред хижата и в близост до невероятни места за риболов. Локацията е идеална за риболовен туризъм. Може да разпускате или да се опитате да привлечете вниманието на големи риби с jerkbait, shad, swimbait, spinnerbait, повърхностни и други традиционни примамки.

finland_7

finland_8

Заобикалящата природа е един истински рай за риболовеца със своите острови, заливи, области, обрасли с тръстика. Подводният живот в този регион е доста разнообразен – големи пасажи от риба, морска пъстърва, бяла риба, сьомга и изобилие от костур с отлични размери. Риболовците имат възможност да се забавляват всеки ден, като експериментират различни риболовни техники като кастинг, джигинг, дропшот. На тези места не е рядкост да се уловят големи щуки с помощта на jerkbait примамки. Подобни видове идват от морето, за да се хранят в големите заливи, в близост до които се намира хижата, като лесно биват привлечени от изкуствени примамки в плитки води, които не са по-дълбоки от метър. Неповторимо риболовно преживяване, което може да Ви осигури само балтийският бряг на Финландия.

finland_9

finland_11

Регионът се отличава с изобилие от големи и агресивни щуки. По време на стари риболовни експедиции са били улавяни такива видове с дължина над метър и тегло 14 кг. с помощта на jerkbait и повърхностни примамки. Хижата се намира в близост до границата на Финландия с Русия. В този регион е рядкост да се засечеш с други хора или конкретно риболовци. Няма друга хижа или населено място в радиус от 50 км. Риболовът на щука предоставя една великолепна възможност да прекараш няколко часа в агресивна риболовна битка с някои добри улова, които ще дадат възможност да изпробвате кулинарните си способности. Винаги съветваме риболовците да запазват само рибата, която ще се консумира в рамките на деня, а останалата да пускат обратно във водата.

finland_12

Лодки

finland_13

finland_14

Организират се групи за петте лодки, които се намират пред хижата. Лодките са нови, италиански модел Piranhascraft, 4,50 метра дълги, 2,30 метра широки. Отличават се като стабилни, безопасни и изключително удобни за риболов. Оборудвани са с нови двигатели – Mercury 4 hp до 20 hp, както и със съвременни цветни сонари – Humminbird и Navionics карти с информация за дълбичини и места за риболов. Има опция и за използване на ел. двигатели MotorGuide 54 lb. Лодките са просторни и подвижни и ги прави много подходящи за една риболовна експедиция. В лодката има обширни части за съхранение на риболовни принадлежности, в допълнение на което има дълга 2,70 метра област за поставяне на пръчки.

finland_18
Отделения на лодката
finland_16
Лодка
finland_17
Лодка

Финландска хижа и сътрудник

finland_21
Хижа

Хижата е нова и включва традиционна финландска сауна, която се подгрява с дърва, уютна камина и барбекю на терасата. Разполага с двойни и единични стаи. Хижата се намира в южната част на Финландия, на изток от Хелзинки на брега на Балтийско море.

Finland_lodge
Местоположение на хижата (маркирано с лилава звезда)

Marina Vallongo, член на компания Viaggi Pesca живее във Финландия. Тя се занимава с логистиката и предоставя информация относно най-добрите локации за риболов и риболовни методи. При едноседмична риболовна екскурзия Marina Vallongo остава в хижата и асистира на групата по отношение на риболовното оборудване и лодката, а също и приготвя заявената храна за консумация. Компанията е готова да задоволи всички нужди и изисквания на риболовеца – от риболовна гледна точка и от гледна точка на комфорт по време на престоя. Организират се и седмици със Stefano Vallongо, по време на които той ръководи ежедневни семинари, като споделя своите тайни, свързани с намирането на идеалното място за риболов, усъвършенстване на техниките и движението на изкуствените примамки. Време, за което няма да съжалявате и определено ще допринесе за натрупването на опит по време на престоя ви.

finland_19
Хижата от брега
finland_22
Хижата отвътре
finland_23
Хижата отвътре

Областите за риболов са фантастични – кристално чисти води със здрави, силни и агресивни риби. Заливът пред хижата има доста области, които са защитени от вятъра, като морето е рядко неспокойно. Доста позиции за риболов са на един хвърлей камък, така че е лесно да се придвижвате от хижата до там и обратно. Летището, което се използва обикновено, е на два часа път с кола или микробуса на фирмата.

Облекло

Подготовката на облеклото за едно риболовно приключение във Финландия трябва да бъде добре съобразена с климатичните условия там. Препоръчително е да си вземете няколко типа дрехи, така че да имате облекло за топло, прохладно и студено време, както и нещо резервно. Може да отделите три основни типа дрехи – облекло за пътуване, домашни дрехи за почивка, риболовно облекло и един вечерен тоалет, ако планувате посещение на заведение. Следният списък може да Ви бъде полезен:

  • Риболовно облекло – водоустойчиво и подходящо при ветровито време
  • Риболовни ботуши
  • Риболовни топли чорапи
  • Спортна блуза, тениски и блузи с дълъг ръкав
  • Бански – за посещение на сауна и море
  • Удобни домашни дрехи за почивка в хижата
  • Джапанки
  • Риболовни слънчеви очила
  • Шапка
  • Лични козметични принадлежности – продукти за коса, тяло т.н.

Подът в хижата е дървен и помещенията са добре отоплени, така че е препоръчително да се носят чехли. В риболовните пакети е включено предоставянето на кърпи за баня и спални комплекти (халати за баня не са налични). За туристите са осигурени спасителни жилетки.

Ново за 2016 година

Ще се предлагат и лодки за риболов в различни сладководни езера. Техните води са пълни с щука и костур, уловът на които е истинско удоволствие.

finland_15