summer fishing spot

Финландия – любопитни факти

Ако все още се колебаете дали да посетите Финландия, следните факти може да ви изумят и убедят, че няма да съжалявате ако се спрете на тази дестинация:

  • Притежава най-много гори и водни площи в сравнение, с която и да е друга европейска държава. Не случайно страната е позната и като „Земя на хиляди езера”, може да се добави и хиляди гори. Повече от 70% от площта на Финландия е заета от гори, чиято територия е по-голяма от площта на Италия или Великобритания. Може да се похвали и с 188 000 езера, чиято вода е кристално чиста!
  • Хелзинки се отличава като един от големите градове с най-чист въздух в света.
  • Финландия е наложила интересен закон за глобяване при превишена скорост – стойността на глобата при голямо нарушение зависи от големината на заплатата на нарушителя. Това определено ще Ви накара да спазвате ограничението на скоростта! Не забравяйте и да държите светлините на колата си пуснати през цялото време, защото това е задължително целогодишно.
  • Населението на Финландия се радва на безкрайно слънце през юни и юли, защото то не залязва. За сметка на това през някои от зимните месеци няма никакви слънчеви лъчи, а светлината през денонощието е зловещо синкава.
  • Финландците могат с гордост да носят името изобретателен народ, тъй като на тях дължим някои от следните изобретения – коктейл Молотов, операционната компютърна система Linux, сауната, Nokia мобилен телефон.
  • Населението на страната намира доста разнообразни и нетрадиционни начини за развлечение, като дори се провеждат шампионати по тях – носене на съпруги, хвърляне на мобилни телефони, лов на комари, блатен футбол, сауна, мятане на ботуши и много други.
  • В страната има повече от 3 милиона сауни и финландците се гордея с това. Сауните са любимо място за събиране с приятели и забавление, така че ако посетите Финландия без да отидете на сауна е все едно да посетите Париж без да видите Айфеловата кула.