Kilimanjaro

Танзания

Столица – Додома

Танзания е държава в Източна Африка, чието име е образувано от първите срички от названията на съставилите я бивши държави – Танганайка и Занзибар, които се обединяват през 1964 година. Столицата на страната е Додома, но най-известният градът с най-голямо търговско значение продължава е бъде Дар ес Салаам.

Земите на Танзания са едни от най-древно населените области в света, като  на територията на страната са открити останки от хора и по-ранни човекоподобни на възраст над 2 милиона години. Към този факт може да добавим и уникалното географско положение на страната, в която се намира най-високия връх в Африка – връх Кибо (Ухуру) в планината Килиманджаро. Разнообразният релеф се допълва с реки, езера, красива брегова линия на Индийския океан. Основни туристически дестинации, които привличат посетители от целия свят са:

  • Серенгети (в превод от масаи „безкрайна земя“) – най-известният резерват в света, в който може да наблюдавата диви животни като слонове, носорози, африкански биволи, лъвове, леопарди, хипопотами, жирафи, газели;
  • Килиманджаро – най-високата планина в Африка;
  • Нгоронгоро – най-големият вулканичен кратер в света;
  • Виктория – най-голямото езеро в Африка;
  • Занзибар (Островът на подправките и усмивките) – екзотична и богата туристическа дестинация;

Валута – Танзанийски шилинг (TZS). Препоръчва се носенето на долари, евро и кредитни карти.

Официален език – суахили
английски език.

Население – Приблизително 56 милиона души , като разпределението е много неравномерно в зависимост от климата на отделните територии в страната. Около 80% от населението се занимава със селско стопанство.

Национални празници:

  • 26 Април, Ден на Съюза

Национално знаме на Танзания:

Tanzania

 

Информация за риболов и организиране на риболовни експедиции. Предлагаме Ви три отлични дестинации за риболов в Африка, Европа и Северна Америка – индийския бряг на Танзания, балтийския бряг на Финландия, графство Роскомън в централна Ирландия, езеро Great Slave Lake в Канада.