ireland_3

Ирландия

Столица – Дъблин

Столица и най-голям град в страната, Дъблин е едно забележително място по отношение на своята григорианската архитектура, паркове, катедрали, музеи и галерии и разбира се пъбове за развлечение. Въпреки че столицата е с дългогодишна история, съвременният Дъблин се отличава като младежки град – около 50% от населението е под 27 години.

Валута – Евро

Официален език –  английски и ирландски език

Население – приблизително 4 600 000 души, с тенденция да расте

Ейре – страната е известна и с това наименование, а нейният символ е детелината

Национални празници:

  • 17-ти март – “St.Patrick’s Day’’ (детелината, символ на страната, е разпространена в деня на Свети Патрик. Друг символ на този празник са цветовете зелено, бяло и оранжево. Празникът се чества с паради и фестивали, които включват многобройни културни мероприятия).
  • Майски празник или Ден на труда – чества се всеки първи понеделник на месец май. Символ на празника е украсен с цветя и ленти кол, около който се танцува. Провеждат се паради и демонстрации.
  • Юнски празник на банките – провежда се през първия понеделник на юни и се използва за забавление и културни мероприятия.
  • Августовски празник на банките – провежда се през първия понеделник на август и се използва за почивка, ваканция, културни мероприятия
  • Октомврийски празник на банките – провежда се през последния понеделник от октомври или денят след смяната на часовото време. Организират се много културни и спортни събития.
  • 26 декември – “St. Stephen’s Day’’ – почита се мъченик St. Stephen. Чества се в семейна среда, като се посещава църква.

Ирландското знаме:

ireland_flag

Карта на страната:

Информация за риболов и организиране на риболовни експедиции. Предлагаме Ви три отлични дестинации за риболов в Африка, Европа и Северна Америка – индийския бряг на Танзания, балтийския бряг на Финландия, графство Роскомън в централна Ирландия, езеро Great Slave Lake в Канада.