canada_8

Риболовни условия

Риболов

Риболовът в Северозападните територии на Канада предлага разнообразни риби както по вид, така и по размер. В района са развити риболовни услуги за туристите, които включват хижа за престой, водач, който да предложи най-добрите места за риболов и техники за ловене. Условията за риболов са отлични – рибата просто стои във водата и Ви чака, за да я хванете.

canada_24

canada_23

canada_30

Регионът за риболов е на езеро Great Slave Lake. Това е второто по големина езеро в Северозападните територии на Канада, най-дълбокото езеро в Северна Америка със своите 614 метра и десетото по големина езеро в света. Дълго е 469 км. и е широко от 20 км до 203 км.

canada_29

canada_26

canada_25

Риболовната екскурзия в Канада, която може да Ви предложим, ще се превърне в незабравимо преживяване ако сте любители на риболова на щуки. Обширни и безлюдни водни територии за риболов, които са с невероятно бистра вода и безброй щуки. Напълно възможно е да се уловят повече от 80 щуки на ден, като не е изненадващо да има и доста с размери около метър и тегло 9 килограма. Има дори някои огромни екземпляри, които надминават  метър и тридесет.

canada_28

Щуката е широко предпочитан сладководен вид риба, която се лови в района. Обитава голяма част от реките и езерата на Северозападните територии и понякога я наричат „jackfish”. Предпочита по-топли води, без течения, обрасли с растителност или бурени. Обикновено щуките тежат между 2.3 и 6.8кг., но може и да достигнат 18.1кг.

canada_7

Хижа

Настаняването е в постройка тип хижа, която се намира в местност, където има места, недокоснати от хората. Хижата е разделена на малки помещения тип „cabin”, като във всяко от тях има по 2 или по 4 легла общо. В допълнение на помещенията за спане има и голям „cabin” с добре заредено кухненско оборудване и принадлежности за хранене.

canada_10

canada_15

canada_13

В хижата няма душ за къпане – използва се къмпинг душ, който се зарежда с топла вода от кухнята. При необходимост от по-добри условия за квартира е възможно да се наеме хотел в най-близкия град – Yellowknife. В този случай се пътува ежедневно до хижата.

canada_16

canada_14

Лодки

Най-близкият залив е на 5 минути от хижата, която се намира на остров, защитен от студените течения. В залива има лодки, които са на разположение на риболовната група през деня и през нощта. През летните месеци има светлина през нощта, като щуките намалят своята активност само в часовия диапазон от 2 до 5 сутринта. От средата на юни до началото на септември средните температурите са между 15°С и 28°С и времето е приятно за риболов.

canada_11

canada_21

canada_20

Организират се три групи от по 8 – 10 риболовци едновременно. Риболовът трябва да бъде задължително с куки с една контра. Лодките са приблизително 18’’ дълги и снабдени с двигател 50 hp. В хижата има експерт риболовец, който да даде насоки относно най-добрите техники за риболов, препоръчителни места с GPS координати и карти.

canada_27

Споделен опит

Piotr Piskorski, който е лицето зад марката Salmo, е участвал в една от организираните експедиции в Канада и споделя своите невероятни риболовни успехи и впечатления в официалната Facebook страница на Salmo:

Риболов в Канада – Piotr Piskorski

Piotr споделя с голям ентусиазъм, че изживяването е било изключително и това е едно от най-добрите места за риболов на щука в целия свят! Седем риболовци, 5,5 дни риболов, 1430 уловени щуки, като 98 са били с размер над 100см.  Най-големите екземпляри са достигали до 120см!