Tanzania-extreme-fishing

Танзания – Какво трябва да знам?

Посещението на Танзания може да се определи като изживяване, която ще остави незабравими спомени при среща с дивата природа и контакт с различна култура и начин на живот. Все пак това е една както екзотична, така и доста екстремна дестинация, която налага предварителната подготовка на всеки един посетител.

Кога да посетя Танзания?

Климатът в Танзания е тропически със средна температура през цялата година – 29℃. Най-приятните температури са през месец май, юни, юли, когато средната нощна температура е 15℃, а дневната 27℃. В равнините и по крайбрежието температурите рядко падат под 20 градуса. Най-горещите месеци през година са октомври, ноември и декември, а най-малко посещаваните са от март до май(продължителни дъждове). През ноевмри – декември се наблюдават кратки превалявания.

Как да се справя с езиковата бариера?

Официалният език в Танзания е суахили, а вторият официален език, който се използва основно в търговията, администрацията и образованието (средно и висше образование) е английски език. Повечето хора, които срещата ще говорят свободно английски и ще може да общувате с тях на този език без проблеми. Основните поздрави на суахили, с които може да зарадвате местните жители са следните:

Български език / Суахили

Здравей / Jambo

Как си? / Habari?

Добре / Nzuri

Благодаря ти / Asante Sana

Да/ Ndiyo

Не/ Hapana

Няма проблем / Hakuna Noma

Лека нощ / La La Salama

Безопасно ли е в Танзания?

През последните години нивото на престъпност в Танзания се увеличава, поради което на всички пътуващи се препоръчва да са особено внимателни по отношение на сигурността си. Желателно е да се избягват нощни пътувания, препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари. Бъдете много внимателни с личните си вещи по време на преход или при превоз с транспорт.

Местна валута

Основната местна валути е танзанийски шилинг (TZS). Препоръчително е да носите долари, евро и кредитни карти. Даването на бакшиш е широко разпространено в Танзания, така че си подгответе малки суми, които да използвате. Размерът на бакшиша варира от предлаганата услуга и вашето удовлетворение.

Спешен телефон за връзка

Наберете 112 ако желаете да се свържете със службата за спешна помощ.

Здраве

Медицинските услуги в Танзания са ограничени и в зависимост от оплакванията на пациента може да се сблъскате с недостиг на лекарства или медицински консумативи. Желателно е да се подготвите преди пътуването си като се снабдите с консумативи за първа помощ и всякакви други допълнителни лекарства от първа необходимост, които може да ви помогнат при проява на стандартни симптоми или симптоми на хронично заболяване. Необходимо е да се консултирате със своя личен лекар относно извършването на нужни ваксинации поне 6-8 седмици преди пътуването.