ireland_1

Ирландия – Какво трябва да знам?

Първото нещо, с което голяма част от хората свързват Ирландия, е нейното съвременното музикално наследство, което се откроява в лицето на групата U2, както и световноизвестната формация Lord of the dance. Без значение каква е причината, за да посетите Ирландия, следната информация ще Ви бъде полезна.


Кога да посетя Ирландия?

Климатът в Ирландия е много специфичен и това се дължи на влиянието на морското течение Гълфстрийм. Поради тази причина средните годишни температури са с около 15°C по-високи, отколкото средните температури за тези географски ширини. През топлите летни дни е възможно да се достигнат и температури от 30°C. Все пак всички знаем какво е типичното английско време и то определено важи и за Ирландия – чадърът е неизбежен аксесоар, който трябва обезателно да притежавате. Например в графство Керри вали около 270 дни в годината, което е една отлична предпоставка за събиране на населението по местните кръчми. Най-благоприятното време за туристите е периодът юни – септември.


Как да се справя с езиковата бариера?

Официалните езици в Ирландия са ирландски и английски език, но ирландският се говори от много малка част от населението, обитаващо основно западните региони на страната (гелтахт региони). Знаете ли анлийски няма да има от какво да се притеснявате, въпреки че доста ирландци имат интересно произношение и определено може да Ви бъде забавно по време на разговор с непознат 🙂


Всички сме чували, че там вали, но колко може да ни изплаши един дъжд?

Да, ирландците не спират да говорят за времето! Вероятно се надяват, че по този начин ще им се паднат повече слънчеви дни. Количеството дъждове варира в различните области на страната, но като цяло би било чудо да посетите Ирландия и да не Ви се наложи да използвате поне един път своя чадър. Времето е непредвидимо и това е предпоставка за много предположения и разговори по тази тема.


Спешен телефон за връзка

Просто наберете 112 и проведете безплатен разговор.


Как да подсигуря плащанията си?

Запасете се с евро в брой, а ако разчитате на картовото плащане може да вземете своята Visa, Mastercard/Eurocard.


До колко часа мога да се забавлявам в бар?

Посещението на Ирландия не може да бъде пълноценно ако не включва почерпка в Irish Pub (кратка форма на Public House). Пъбовете са не само място, където може да се пие алкохол, те са превърнати в една отлична среда за завързване на нови приятелства, общуване с роднини, непознати, честване на различни тържества и поводи за радост. При ирландците ходенето на пъб се е превърнало в традиция, която е сходна на традиционното посещение на сауна от финландците. Ирландците са известни със своя бурен характер, когато са пийнали, но може ли да ги виним? Все пак те произвеждат едни от най-добрите уискита в целия свят – Bushmills, Jameson или Blackbush! Guinness е не само най-разпространената бира там, но тя се е превърнала и в символ на страната. Именно поради тази причина пъбовете са дестинация номер едно при посещение на Ирландия.

За къде сме се запътили?

Ирландия е разделена на 4 провинции с имена – Ленстър, Мънстър, Конахт, Ълстър. В тези четири провинции има общо 26 графства, като единствено графство Дъблин е допълнително разделено на четири други графства. Целта на риболовната екскурзия е графство Роскомън (Roscommon), което се намира в централната част на Ирландия. Хижата е разположена на брега на река Сък (River Suck).