autumn-and-birds_finland

Финландия – Какво трябва да знам?

Вероятно всеки знае къде се намира Финландия и може да сподели някои интересни факти за страната. Все пак, преди да поемете на експедиция към тази държава позната и като “Земя на белите нощи’’ е полезно да се запознаете със следната любопитна информация.


Кога да посетя Финландия?

Най-подходящото време за посещение на Финландия зависи от целта на Вашето пътуване. Ако желаете да се насладите на истинска зима с много сняг и зимни пейзажи трябва да се спрете на периода декември – март, пролетни и есенни пейзажи се променят през април – май и септември-октомвири, а истинският живот кипи през летните месеци.


Как да се справя с езиковата бариера?

Вероятно всички ще се съгласят, че за българите фински звучи като китайски. Поради тази причина много от нас биха се притеснили как ще се разберат с местното население. Ако знаете английски език няма от какво да се притеснявате – повечето хора говорят езика или го владеят на разговорно ниво.


Всички сме чували, че там е студено, но колко студено може да бъде?

Ако зимата Ви е липсвала от детските Ви години, във Финландия ще се насладите на великолепието, което може да Ви предложи този сезон. По време на зимните месеци температурите може да паднат до -35°, но за щастие това се случва рядко. Стандартните зимни температури варират между -5° и -15°. Летните температури може и да достигнат до 30°, но обикновено са около 20°. Поради тази причина не е изненадващо, че във Финландия може да има до 70° разлика между януарските и юлските температури. Съветът ни към Вас е: “Не забравяйте да инвестирате в зимните си дрехи и аксесоари! ’’


Чували ли сте за финландската идея “Everyman’s Rights”?

Една изключително любопитна и полезна за хората идея във Финландия е наречена “Everyman’s Rights”. Според нея всеки човек има право на свободен достъп до природни обекти като гори, езера, реки, поля без да е необходимо разрешение от собственика на територията. Все пак има някои логични ограничения, които е желателно да се спазват – може да берете гъби и горски плодове, но е препоръчително да не обирате домашното ябълково дърво, което собственикът на земята е засял. Може да карате кану или да изберете място за къмпинг, като просто е желателно да не е в близост до дома на някого. В много области, за да ловите риба е необходимо да имате разрешение. Основната идея е да се наслаждавате отговорно на природата и да уважавате собствеността на другите хора.


Безопасно ли е във Финландия?

Може да бъдете спокойни и сигурни, че няма да откраднат личните ви вещи по време на престоя Ви във Финландия, защото това е страната където голяма част от изгубените чанти, телефони и багаж се връщат на техните собственици.


Спешен телефон за връзка

Просто наберете 112 и проведете безплатен разговор.


Как да подсигуря плащанията си?

American Express, Diner’s Club, Eurocard, Access, Master Card and Visa се приемат в хотели, ресторанти и магазини. Visa Electron е също опция за повечето магазини.


До колко часа мога да се забавлявам в бар?

Повечето барове спират да сервират в 1.30 след полунощ и затварят до 2 часа сутринта. Нощните клубове приемат поръчки до 3.30 и затварят до 4 часа сутринта.


Какви са тези непоносими комари, за които всички говорят след като посетят Финландия?

Финландските комари са преди всичко неприятни, отколкото опасни. Най-активни са през лятото в северните части на страната, като в градовете няма да Ви притесняват, защото там няма. Просто се заредете с препарат за пръскане срещу комари, за да сте подготвени!