canada_1

Канада – какво трябва да знам?

Преди да започнете да планувате своето риболовно пътешествие до другия край на света, е полезно да се запознаете с малко полезна информация, която ще Ви подготви за престоя ви в Канада.

Кога да посетя Канада?

Имайки предвид колко огромна площ заема Канада, е нормално да се предположи, че климатът в някои провинции се различава. В южната част на Канада има четири сезона – пролет, лято, есен и зима. Това е и една от основните предпоставки най-големите градове да се намират там – Торонто, Ванкувър, Отава. Например времето в Торонто се отличава с горещо лято, студена зима и кратки преходни сезони. Януарските температури са около 0°C, като не е изключено и нахлуването на арктични маси, които да свалят температурите до -20°C. Юлските са около 26°C, като може да се наблюдават и рекордни стойности от 35°C до 40°C. Ванкувър (Британска Колумбия), който се намира на западното крайбрежие има съвсем различен климат – умерен океански. Там лятото е доста по-прохладно, а зимата много по-мека.

Как да се справя с езиковата бариера?

Английският език е достатъчен, за да се оправите по време не екскурзия в по-голямата част от света. В Канада този език е официален, така че населението го владее отлично. Френският също е опция, така че може да разчитате на два възможни езика за комуникация.

Безопасно ли е в Канада?

Не е необходимо да взимате някакви специални мерки по отношение на своята безопасност. Гъстотата на населението в Канада е 3,3 души/км2 и ако не се намирате в някой от големите градове, веорятността да станете обект на нападение е много малка. Единствено при посещение на голям град трябва да сте бдителни към личните си вещи.

Спешен телефон за връзка

Националният телефон за спешни случаи е 911 – може да бъде избран безплатно от всеки телефон.

Как да подсигуря плащанията си?

Снабдете се с канадски долари, а ако искате да разчитате на плащания с карта е най-добре да имате Visa и MasterCard (American Express не са широко приложими). Последно време възникват проблеми при плащания с Европейски карти, поради допълнителна защита на чипа, която притежават. Подобни карти може да не се приемат от някои POS терминални устройства в Канада. В допълнение на това ако плащате през карта вероятно ще имате допълнителна такса за преобразуване на валутата. За да не бъдете неприятно изненадани, Ви съветваме да се свържете с банката си преди своето пътуване, за да се запознаете с условията за ползване на своята карта в Канада.

Малко полезна информация

Дори и да имате нужните години за консумация на алкохол, внимавайте къде приемате своята напитка. В провинция Онтарио консумацията на алкохол на публично място (като например – в парк, в градския транспорт, на улицата и т.н.) се наказва с глоба.

Спестете пари при обиколката си в Торонто, като си закупите специален пропуск (предлага почти 50% намаление от входната такса), който позволява посещението на едни от най-интересните забележителности на града в рамките на 9 дни:

 • CN Tower
 • Музей Royal Ontario
 • Зоологическата градина на Торонто
 • Научния Център Онтарио

Северозападни територи – Йелоунайф

Крайната дестинация на риболовното приключение в Канада са Северозападните територии със столица Йелоунайф (Yellowknife) и едно от най-големите езера в света Great Slave Lake . Градът е доста изолиран, но населението му се увеличава поради развитието на добива на злато и диаманти в областта. През есента и зимата туристите са привлечени от незабравимите гледки на Aurora Borealis, северното сияние. През лятото Great Slave Lake e основна дестинация за риболовците, които могат да се видят на брега или във водите с лодки и кану. Градският живот е също активен, като се организират множество летни фестивали. Основни туристически дестинации са:

 • Prince of Wales Northern Heritage Centre
 • Northwest Territories Legislative Assembly

Летни вълнуващи приключения в Северозападните територии

В Северозападните територии лятото е изпълнено с възможности за много приключения:

 • Природолюбителите може да се насладят на разпознаването на невероятно красиви птици, които се намират по бреговете, пойни птици, патици, гъски и други. Една пета от патиците, гъските и лебедите в Северна Америка гнездят там.
 • С кану по течението – едно гарантирано забавление за любителите на екстремните изживявания
 • Голф – доста разпространен спорт за областта, който се практикува дори целогодишно
 • Катерене и разходки в планината – занимание, което ще Ви предложи незабравими пейзажи
 • Вземете апарата си и запечатайте срещите си с дивите животни – бизони, американски лос, лисици, черни мечки, бобър и много други видове, които се срещат сред природата

Карта на Северозападните територии и Йелоунайф