DCIM100MEDIADJI_0248.JPG

Риболов в Танзания

Танзания е предимно тропическа страна, която може да се похвали с много видове флора и фауна и разнообразна топография. Целогодишно е топло, с дъждовни сезони от началото на март до края на май. Сухият сезон е от януари до февруари и от юни до октомври, с ясно небе и много слънце.

Брегът на Танзания е много разнообразен както по отношение на своята дълбочина, така и по отношение на различните морски представители – Giant Trevally, Dogtoth tuna, Yellow Fin tuna, Mahi-Mahi, Marlin, Sailfish, Swordfish и много други.

Въпреки всички тези богатства, бреговете на Танзания остават един скрит скъпоценен камък за риболовците. Девствени, слабо населени и предлагащи невероятно богатство от животински видове – рай за търсачите на екзотични морски представители и незабравими преживявания.

Предлаганата риболовна екскурзия се провежда в област разположена на брега на Индийския океан, южно от административната столица Дар ес Салам, скрита в мангрова гора.

Мангровите гори в Танзания създават вълшебна атмосфера. Дървесината на мангровите дървета е била важна част от местната танзанийска култура, като е използвана в бита на населението или е изнасяна в продължение на много години. Мангровите гори включват дървета и храсти в близост до Индийския океан, чиито корени са здраво закрепени в меката почва, богата на органични вещества и соли. При прилив водата достига до дърветата и покрива долната им част, могат да се видят различни риби, които плуват между дърветата. При отлив водата изцяло изчезва, но почвата остава влажна и е пълно с черни раци и други ракообразни, които се движат насам-натам. Поради тази причина множество животински представители обитават корените на мангровите дървета – раци, ракообразни, стриди, морски таралежи и охлюви до октопод и много други. Дърветата дишат с помощта на плаващите си корени и защитават бреговата ивица от ерозия и силни бури.

В допълнение на това, тези красиви, уникални влажни зони осигуряват важна среда за размножаване на много видове риби. Големите количества хранителни бактерии осигуряват храна за малките морски представители, а корените предлагат защита от хищници, докато рибите са готови да оцелеят в рифовете или в открита вода.

Информация за риболов и организиране на риболовни експедиции. Предлагаме Ви три отлични дестинации за риболов в Африка, Европа и Северна Америка – индийския бряг на Танзания, балтийския бряг на Финландия, графство Роскомън в централна Ирландия, езеро Great Slave Lake в Канада.